Monday, 30 July 2012

KARANGAN LAPORAN

Laporan Lawatan ke Melaka Bandar Raya Bersejarah


Pada cuti sekolah yang lalu, saya telah menyertai satu lawatan sambil belajar ke Melaka Bandar Raya Bersejarah. Seramai 80 orang murid dan 8 orang guru turut serta dalam lawatan itu. Sebelum bertolak, kami diberi taklimat ringkas oleh Cikgu Maznah. Kami diingatkan agar menjaga disiplin dan tingkah laku serta mementingkan keselamatan.


Kami memulakan perjalanan pada pukul 8.30 pagi. Dalam perjalanan, kami begitu teruja melihat pembangunan negara. Bangunan-bangunan yang tinggi dan tersergam indah di kiri kanan lebuh raya menyedarkan kami betapa pemimpin kita sentiasa menitikberatkan aspek kebajikan rakyatnya.


Setibanya kami di Air Keroh, kami melawat ke Planetarium Negara. Sekali lagi kami begitu kagum melihat kecanggihan sains dan teknologi. Kami dibawa melawat oleh pegawai yang bertugas. Berbagai-bagai bahan dan infomarsi yang kami peroleh di tempat ini. Kami juga diberi peluang menonton tayangan interaktif tentang planet yang terdapat di ruang angkasa.


Selepas itu, kami pergi ke Zoo Melaka yang terletak tidak jauh dari situ. Setiap orang pengunjung dikenakan bayaran RM8 untuk kanak-kanak dan RM10 untuk dewasa. Di sini, kami dapat melihat dan belajar tentang binatang-binatang terutama binatang yang hampir pupus seperti beruang kola, harimau benggala, seladang dan banyak lagi. Flora dan fauna di sini menyegarkan pemandangan. Kami juga diberi pelung menaiki train dan dibawa ke seluruh kawasan zoo ini. Sekali lagi kami insaf tatkala melihat keagungan dan kekayaan ciptaan Tuhan.


Selepas solat zuhur di Masjid al-Azim di Bukit Baru, kami dibawa ke Taman Rempah Ratus untuk menaiki bot Melaka Cruise. Kami begitu teruja kerana tidak pernah menaiki bot. Kami dibawa menyusuri sungai Melaka. Kami dapat melihat pembangunan negeri bersejarah ini. Ketika di Medan Samudera pula, kami berpeluang membeli cenderamata. Saya membeli beberapa helai baju-t, pemegang kunci dan kipas untuk ibu dan adik-adik saya.


Kami bertolak pulang ke Shah Alam pada pukul 6.30 petang. Sesungguhnya, banyak pengetahuan dan pengalaman yang kami timba ketika menyertai lawatan ini. Saya berharap agar dapat menyertai lawatan seperti ini pada masa yang akan datang.

Dilaporkan oleh, 22 April 2012


Nani Azizah


(NANI AZIZAH BT AHMAD)


Setiausaha,


Kelab Lawatan Sekolah,


Sekolah Kebangsaan Seksyen 17.

10 comments:

 1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

  Contact person : Amsyahril
  Mobile : +6285263007445
  E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Cikgu , cikgu sekolah saya kata , dlm karangan laporan tidak boleh ada ''saya''. Bukan nak membangkang , tapi nak membetulkan . Mungkin bukan tempat saya sebagai seorang pelajar tahun 6 . tetapi dalam bulan puasa begini , saya cuma nak membetulkan kesalahan agar orang lain tidak membuat perkara yg sama sekali lagi . Lagi , saya tidak mahu menimbulkan pergaduhan . Cuma niat saya baik .

  ReplyDelete
  Replies
  1. sesungguhnya saya juga bergantung pada karangan cikgu untuk menyiapkan kerja sekolah yg diberi kepada saya .

   Delete
  2. Ya, aku pn rasa begitu... peliknya klau letak 'saya'... biasanya kita akan letak sekolah kami, kami...

   Delete
 4. Laporan juga mesti ada tujuan ah....cikgu sya kata.........tak pasti

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete